Airborne-collection-publisher

Collection Publisher bij het Airborne Museum Hartenstein

Susan Rijke, Registrator bij Airborne Museum Hartenstein

maandag 3 februari 2025

Het Airborne Museum was vorige week twee dagen dicht voor een grondige schoonmaak van de vaste presentatie. Alle objecten werden uit de vitrines gehaald, schoongemaakt en wat nog niet gefotografeerd was werd professioneel op de foto gezet. Iedereen was op zaal bezig en daarom was het extra fijn om met de software van Double Dig IT ( Bert Degenhart Drenth en Daan Kuijper ) onze collectiegegevens paraat te hebben op de telefoon! We zitten nog in de testfase van het systeem, maar alle data en afbeeldingen zijn al te bekijken. Zo konden er snel standplaatsen nagekeken worden en kon de fotograaf zich voorbereiden aan de hand van een eerder gemaakte objectfoto.

Het leukste aan intensief met de collectie werken is om verrast te worden. In de vaste presentatie wordt het verhaal van de Oosterbeekse huisarts dr. Gerrit van Maanen verteld, onder andere aan de hand van een overgeschilderde Nederlandse gevechtshelm. De oorspronkelijke groene kleur was vervangen door wit, met op de bovenzijde een rood kruis. Eenmaal uit de vitrine werd de helm schoongemaakt en viel het op dat er op het lederen binnenwerk met pen geschreven stond: “KAPITEIN Mr DOORNBOS”. Met de software van Double Dig IT kon direct op zaal gecontroleerd worden of dit opschrift al eerder was opgemerkt en was vastgelegd in het objectrecord. Verassend genoeg bleek dit niet het geval!

Het is aannemelijk dat deze kapitein mr. Doornbos de oorspronkelijke drager van de helm was. Na wat speurwerk in gedigitaliseerde officiersboekjes bleek het te gaan om Joan Willem Ubbo Doornbos (1896-1976). Tot mei 1940 was hij reserve-kapitein bij de Koninklijke Landmacht. In februari 1940 was hij aangesteld als president van de Krijgsraad te Utrecht. Tijdens de oorlog was Doornbos plaatsvervangend kantonrechter, advocaat en procureur in Arnhem. Beide heren hoorden tot de gegoede kringen van Arnhem en omstreken en hebben elkaar mogelijk gekend. Op een moment tijdens de oorlog is deze de helm overgedragen aan dokter Van Maanen en overgeschilderd. Van Maanen was zelf tot de capitulatie reserve dirigerend officier van gezondheid 3e klasse met twintig dienstjaren op zijn naam. Was hij zijn eigen helm tijdens de oorlog kwijtgeraakt? Tijdens de Slag om Arnhem kon hij in het noodhospitaal in Hotel de Tafelberg in ieder geval dankbaar gebruik maken van het overgeschilderde exemplaar van mr. Doornbos.

Niet alleen staan de vitrines en de objecten in het museum er nu weer netjes bij; deze dagen hebben dus ook een verrijking van een collectiestuk opgeleverd!

Zie orgineel
An unhandled error has occurred. Reload 🗙