Adlib API setup

De Adlib API is een REST API waarmee externe applicaties met Adlib Data kunnen werken. Deze applicaties hebben toegang tot zoekfuncties, het maken van nieuwe records, het bewerken van bestaande records, het opvragen van afbeeldingen of multimediabestanden en het uploaden ervan.

De API wordt uitgevoerd in Internet Information Services, de HTTP-server van Microsoft. In deze server wordt een gespecificeerde "application pool" gebruikt. Dit is een benoemde set van middelen (bijv. geheugen, CPU) die wordt uitgevoerd onder een specifiek gebruikersaccount.

De API ontvangt HTTP-opdrachten via http (poort 80) of https (poort 443). Als "input" heeft het een lokaal geïnstalleerd configuratiebestand, genaamd adlibweb.xml, en een reeks installatiebestanden met de extensie .inf. Deze bestanden worden ook door het Adlib-systeem zelf gebruikt en bevatten gegevensdefinities, zoals velden, hun toegangsrechten en kenmerken.

In de meeste gevallen worden deze bestanden opgeslagen op een andere server dan de server waarop IIS wordt uitgevoerd. Deze bestanden bevinden zich vaak op een bestandsshare. Het is belangrijk dat het gebruikersaccount waarin het toepassingszwembad wordt uitgevoerd, minimaal leestoegang heeft tot de '.inf'-bestanden op de bestandsshare. Dus elke firewall tussen de IIS-server en de locatie waar de .inf-bestanden zijn opgeslagen, moet SMB-verkeer toestaan.

Tijdens het opstarten van de API worden de inf-bestanden gelezen en worden gegevens over de SQL-server opgehaald die wordt gebruikt (bijvoorbeeld de naam van de SQL-server en referenties indien van toepassing). Vervolgens heeft de API toegang tot de SQL-server, dus die server moet ook toegankelijk zijn voor de IIS-server. De standaardpoort hiervoor is poort 1433 (dit geldt ook voor elke werkstation dat Adlib uitvoert).

Verschillende functies van deze configuratie kunnen op een enkele server worden gecombineerd, bijvoorbeeld kan de bestandsserver ook dienen als SQL-server.

Adlib-API-schematic
An unhandled error has occurred. Reload 🗙